Kokosowe muffiny z kremem mascarpone i kokosowymi cukierasami

    Kokosowe muffiny z kremem mascarpone i kokosowymi cukierasami

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne, puszyste i egzotyczne muffiny z cukierasem.

    Składniki
    ilość sztuk: 35 muffinek (około)

    • Muffiny
    • 30 łyżek mąki pszennej
    • 11 łyżek cukru
    • szczypta soli
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
    • 15 łyżek wiórków kokosowych
    • 200 g masła
    • 1 szklanka mleka
    • 5 łyżek soku z cytryny
    • 4 jajka
    • Krem
    • 250 g śmietanki 36%
    • 250 g sera mascarpone
    • 2-6 łyżek cukru pudru (wedle upodobań; ja zawsze do tej ilości kremu dodaję 4 łyżki cukru, krem nie jest przesłodzony, ani mdły)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

      Muffiny:

    1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
    2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładamy wiórki kokosowe i wszystko razem mieszamy.
    3. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Wraz z mlekiem i sokiem wyciśniętym z cytryny wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajka, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
    4. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
    5. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek, a nawet troszkę wyżej. Ciasto jest raczej suchawe i prawie nie rośnie, ale takie ma być. Po upieczeniu muffiny będą delikatne i puszyste. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut.
    6. Muffiny gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Jeśli mamy ochotę na spotęgowanie coco-efektu, możemy polać muffiny roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z dwiema łyżkami wiórków kokosowych lub... przygotować krem na bazie serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.
    7. Krem:

    8. Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy partiami mascarpone i ubijamy krótko do połączenia na gładki jednolity krem.
    9. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone muffiny. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką. Ja zwieńczyłam swoje muffiny połówką czekoladowego cukierka z kokosowym nadzieniem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis