Kruche babeczki z kremem i borówkami

    Kruche babeczki z kremem i borówkami

    1polubienie
    3godz.50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Te z najlepszych cukierni pochylają głowy!

    Słów kilka o kremie... Oto odkryłam absolutnie najlepszy krem do wypełnienia kruchych babeczek. Bardzo prosty w przygotowaniu, dający się modyfikować na milion sposobów (można do niego dodać ciemną czekoladę, posiekane orzechy, sosy, najróżniejsze frużeliny owocowe... możliwości niewyczerpane). Ale największą jego zaletą jest to, że pięknie trzyma kształt (nie ma potrzeby przechowywania babeczek w lodówce!), nie rozmiękczając zupełnie kruchego ciasta. Jest lekki, puszysty jak chmurka i przepyszny!

    Składniki
    ilość porcji: 14 

    • Kruche ciasto
    • 340 g mąki pszennej
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 200 g zimnego masła
    • 4 żółtka
    • 1 łyżka zimnej śmietany 18%
    • Krem
    • 400 g białej czekolady
    • 500 ml śmietany kremówki 36%
    • borówki (lub inne owoce na wierzch)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.50min. 

      KRUCHE CIASTO

    1. Mąkę i cukier puder wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i całość siekamy nożem do momentu uzyskania swego rodzaju kruszonki. Robimy kopiec, a w nim dołek. Do dołka wrzucamy żółtka oraz śmietanę i jak najszybciej zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasta nie wyrabiamy, po prostu łączymy składniki tak, aby powstała jedna zwarta masa. Chodzi o to, by niepotrzebnie nie podgrzewać ciasta w dłoniach, ani nie męczyć ugniataniem, inaczej nie będzie ciastem kruchym, ale zakalcowym gniotem.
    2. Zatem szybciutko formujemy kulę, spłaszczamy, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.
    3. Po tym czasie rozwałkowujemy na blacie (można delikatnie oprószyć go mąką, aby ciasto nazbyt do niego nie przywierało), wykrawamy z niego kółka i wylepiamy foremki do babeczek. Każdy spód nakłuwamy dokładnie widelcem, aby ciasto nie uniosło się podczas pieczenia.
    4. Tak przygotowane babeczki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 20 minut. Powinny być zarumienione i wydawać przyjemny maślany zapach.
    5. Po upieczeniu pozostawiamy w foremkach na kilka minut, a następnie wyjmujemy babeczki z foremek (właściwie same z nich wyskakują) i całkowicie studzimy.
    6. KREM

    7. Czekoladę łamiemy na kostki. Śmietankę przekładamy do rondelka i zagotowujemy, a gdy pojawią się pierwsze bąble, zdejmujemy z ognia.
    8. Do gorącej śmietanki wrzucamy czekoladę i mieszamy do momentu, w którym czekolada całkowicie się rozpuści. Studzimy, a następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
    9. Po tym czasie ubijamy mikserem na puszysty krem. Śmietana z czekoladą powinny pięknie i szybciutko zwiększać swoją objętość pod ubijakami.
    10. Gotowym kremem wypełniamy kruche babeczkowe spody (można zrobić to łyżką lub przełożyć krem do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką), a całość wieńczymy borówkami... lub innymi owocami, jednak polecam użyć raczej owoców kwaskowych.
    11. Kruche spody, przed wyłożeniem kremu, można także posmarować frużeliną lub ulubioną marmoladą i dopiero na to wyciskać krem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    wałkiem i papilotką

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis