Łatwy sos czosnkowy aioli

    (374)

    Prosty sos czosnkowy, idealnie pasuje do ryby i do kanapek, a nawet jako dip do warzyw. Gotowy w kilka minut.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 ząbki czosnku
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 165 g majonezu
    • 2,5 łyżki soku z cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 5min. 

    1. Czosnek rozetrzeć na pastę z solą i pieprzem (np. w moździerzu).
    2. Przełożyć do miski, dodać majonez i sok z cytryny. Dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

    Rada:

    Aby sos miał mniej kalorii zamiast majonezu można użyć jogurtu greckiego

    Zobacz jak to zrobić!

    Sos czosnkowy aioli
    Sos czosnkowy aioli

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (374)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis