Ziemniaki au gratin po amerykańsku

    Ziemniaki au gratin po amerykańsku

    10polubień
    1godz.30min.


    Zrobione przez 135 osób

    Te super kremowe, sycące ziemniaki w restauracyjnym stylu znikną szybko ze stołu! Doskonale smakują następnego dnia, podgrzane w mikrofalówce z jajkiem i boczkiem. Nie jest to jadło lekkie i o niskiej zawartości tłuszczu, toteż zarezerwuj je na specjalne okazje.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka masła
    • 3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
    • 235 ml (1 szklanka) tłustej śmietany
    • 120 ml (1/2 szklanki) mleka 2%
    • 4 ząbki czosnku, zgniecione
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • 140 g (1 szklanka) startego średnio ostrego żółtego sera typu cheddar

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  +5min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne wielkości 23x33 cm i rozłożyć w nim równomiernie ziemniaki.
    2. Wymieszać w dużej misce śmietanę z mlekiem, czosnkiem, mąką, solą i pieprzem. Wylać to na ziemniaki. Przykryć naczynie folią alumioniową.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut, a następnie zdjąć folię. Kontynuować pieczenie jeszcze przez około 40 minut, aż ziemniaki dadzą się łatwo przebić widelcem. Wyjąć ziemniaki z piekarnika i posypać serem. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec, aż ser się roztopi (5 do 10 minut). Pozostawić na 5 aby ostygły.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis