Sos tatarski na domowym majonezie

    Sos tatarski to znany w wielu kuchniach, bardzo uniwersalny dodatek, zwłaszcza do dań mięsnych na zimno, ale nie tylko. Nie ma jednego konkretnego przepisu i sposobu wykonania sosu tatarskiego - właściwie jest ich całe mnóstwo, ale zwyczajowo jest to "zakwaszony" różnymi dodatkami sos majonezowy. Poniżej mój sposób na sos tatarski na domowym majonezie wg również mojego, wcześniejszego przepisu.


    Zrobione przez 1 osobę

    Składniki
    ilość sztuk: 200 g

    • 2 duże (L) jajka
    • 1 łyżeczka kaparów
    • 1 średni ogórek konserwowy
    • ok. 150 g majonezu wg osobnego przepisu
    • 2 łyżeczki siekanego szczypiorku
    • szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut). Po przestudzeniu wyjmujemy żółtka, które dokładnie rozdrabniamy (rozcieramy); w zależności od upodobań możemy użyć również białek – w takim wypadku drobno je kroimy. Kapary i ogórki drobno siekamy.
    2. Rozdrobnione żółtka ucieramy z majonezem, który dodajemy do tak powstającej masy partiami. Następnie dodajemy również pozostałe składniki i dokładnie mieszamy całość.
    3. Sos przechowujemy w lodówce, podajemy na zimno.

    Domowy majonez

    Mój przepis na domowy majonez znajdziesz tu: klik

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie

    Podobne kategorie