Sos tatarski na domowym majonezie

    Sos tatarski na domowym majonezie

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sos tatarski to znany w wielu kuchniach, bardzo uniwersalny dodatek, zwłaszcza do dań mięsnych na zimno, ale nie tylko. Nie ma jednego konkretnego przepisu i sposobu wykonania sosu tatarskiego - właściwie jest ich całe mnóstwo, ale zwyczajowo jest to "zakwaszony" różnymi dodatkami sos majonezowy. Poniżej mój sposób na sos tatarski na domowym majonezie wg również mojego, wcześniejszego przepisu.

    Składniki
    ilość sztuk: 200 g

    • 2 duże (L) jajka
    • 1 łyżeczka kaparów
    • 1 średni ogórek konserwowy
    • ok. 150 g majonezu wg osobnego przepisu
    • 2 łyżeczki siekanego szczypiorku
    • szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut). Po przestudzeniu wyjmujemy żółtka, które dokładnie rozdrabniamy (rozcieramy); w zależności od upodobań możemy użyć również białek – w takim wypadku drobno je kroimy. Kapary i ogórki drobno siekamy.
    2. Rozdrobnione żółtka ucieramy z majonezem, który dodajemy do tak powstającej masy partiami. Następnie dodajemy również pozostałe składniki i dokładnie mieszamy całość.
    3. Sos przechowujemy w lodówce, podajemy na zimno.

    Domowy majonez

    Mój przepis na domowy majonez znajdziesz tu: klik

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie