Tradycyjny domowy majonez

    Tradycyjny domowy majonez

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Majonezy dostępne w sklepach są często wątpliwej jakości produktami, stanowiącymi dość tajemniczą "chemiczną mieszankę" czasami nieco przerażających już z nazwy składników. Tymczasem majonez możemy bardzo łatwo i szybko przygotować własnymi siłami w domu - mamy wówczas pełną kontrolę zarówno nad smakiem jak i składem. Sposobów jest wiele, poniżej receptura stosowana przeze mnie od wielu lat.

    Składniki
    ilość sztuk: 500 ml

    • 2 duże (L) jajka
    • 5 czubatych łyżeczek musztardy
    • 450 ml oleju rzepakowego
    • 1 czubata łyżeczka kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Jedno jajko gotujemy na twardo przez ok. 10 minut – tak, aby żółtko było dokładnie ścięte i kruche. Drugiego jajka nie gotujemy, jednak parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 30 sekund. Z obu jajek starannie oddzielamy od białka same żółtka i umieszczamy je w dość dużej misce. Dodajemy 1 łyżeczkę musztardy i ucieramy całość na gładką masę.
    2. Stopniowo dodajemy po 40-50 ml oleju i za każdym razem bardzo starannie ubijamy trzepaczką całą zawartość naczynia tak, aby utrzymywać gładką, dobrze związaną emulsję. Jeśli majonez stanie się mocno gęsty, ubijanie może zastąpić mieszaniem – zawsze w tym samym, raz przyjętym kierunku. Stopniowo, co ok. 150 ml oleju, dodajemy kolejne łyżeczki musztardy.
    3. Po zużyciu całego oleju dodajemy łyżeczkę śmietany i ostatnią łyżeczkę musztardy. Jeszcze raz bardzo dokładnie mieszamy całość.
    4. Odstawiamy majonez do lodówki, gdyż musi być przechowywany w warunkach chłodniczych. Po ok. godzinie następuje ostatecznie związanie się emulsji.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis