Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

    Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

    2polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Różne warianty cannelloni ze szpinakiem i ricottą to inny tradycyjny sposób przygotowania tego makaronu. W tym wypadku dla zwolenników twarogowych i śmietankowych smaków, choć nieco "złagodzony" użyciem sosu pomidorowego - w wersji bardziej "skrajnej" można bowiem takie cannelloni zapiec pod maślano-mlecznym ze swej natury beszamelem.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 150 g szpinaku
    • 2-3 nieduże cebule dymki (biała część)
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka oliwy
    • 250 g sera ricotta
    • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
    • 1 łyżka parmezanu
    • 250 ml bulionu
    • sos pomidorowy wg osobnego przepisu (ok. 350 ml)
    • ok. 10 suchych rurek cannelloni

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Szpinak bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy, po czym grubo kroimy. Cebule dymki kroimy w dość cienkie półtalarki. Ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy.
    2. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy masło i oliwę. Gdy się roztopią i zaczną wrzeć, wrzucamy czosnek i cebulę. Podsmażamy ok. 2 minuty do zeszklenia często mieszając. Dodajemy szpinak i blanszujemy przez kolejne 2 minuty mieszając z pozostałymi składnikami.
    3. W misce rozprowadzamy ricottę dodając partiami szpinak z całą pozostałą zawartością patelni. Mieszamy wszystko dokładnie ze sobą, w międzyczasie dodając również szczyptę białego pieprzu oraz łyżkę parmezanu.
    4. W międzyczasie przygotowujemy również sos pomidorowy – w sposób i w ilości z przepisu poniżej – po czym blendujemy go z bulionem na gładką masę. Część tak przygotowanego sosu wylewamy na dno brytfanny o rozmiarze z grubsza odpowiadającym ilości użytego cannelloni.
    5. Suche rurki cannelloni nadziewamy farszem serowo-szpinakowym. Warto wspomóc się w tym np. narzędziem do dekorowania ciast. Nadziany makaron układamy w jednej warstwie w sosie na dnie brytfanny; dość ściśle, ale z niewielką przerwą między rurkami.
    6. Zawartość brytfanny przykrywamy starannie resztą sosu, a samo naczynie zamykamy wieczkiem lub folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 40 minut, przy czym w połowie tego czasu usuwamy przykrycie brytfanny.

    Sos pomidorowy

    Mój przepis na sos pomidorowy znajdziesz tutaj: klik

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis