Wędzony kurczak w galarecie

    Wędzony kurczak w galarecie

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Różne warianty mięs w galarecie to "obowiązkowa" część niejednego "imprezowego menu", choć zagorzali fani takich dań potraktują je po prostu jako codzienną przekąskę. Przepis poniżej to propozycja na wędzonego kurczaka w galarecie - towarzyszy mu bardzo kolorowy zestaw warzyw, który nada zarówno specyficzny smak, jak i atrakcyjny wygląd.

    Składniki
    ilość sztuk: 3 -5

    • 500 g wędzonych udek/podudzi z kurczaka
    • 1 mała czerwona papryka (200 g)
    • 20 czarnych oliwek
    • 200 g kukurydzy konserwowej (odsączonej)
    • 100 g groszku – świeżego, mrożonego lub konserwowego (odsączonego)
    • 1 litr względnie klarownego rosołu lub bulionu (nie z kostki!)
    • żelatyna

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Z mięsa z kurczaka usuwamy skórę i kości; kroimy w niezbyt grube paski o długości kilku centymetrów. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość drobną (7-8 mm) kostkę. Oliwki kroimy poprzecznie na plasterki.
    2. Składniki rozkładamy proporcjonalnie do miseczek lub podobnych pojemników o łącznej pojemności ok. 1,5 litra, ukształtowanych w taki sposób, aby możliwe było łatwe wyjęcie z nich stężałej galaretki.
    3. Rosół lub bulion podgrzewamy w garnku do dość wysokiej temperatury, ale nie gotujemy. Stopniowo dosypujemy żelatynę w ilości mniej więcej 1,5x zalecanej przez producenta na taką objętość płynu, cały czas mieszając. Pozostawiamy tak przygotowany płyn na kilkanaście minut.
    4. Miseczki ze składnikami zalewamy płynem, a następnie wkładamy do lodówki na tak długo, aż galareta całkowicie zgęstnieje.
    5. Aby wyjąć stężałą galaretę z miseczek, zazwyczaj należy ostrożnie (tj. powoli) włożyć je na ok. minutę do ciepłej / lekko gorącej (60-70 stopni) wody, następnie odwrócić do góry dnem i kilkakrotnie lekko uderzyć w dno podstawą dłoni.

    Rada

    Rozkładając składniki w miseczkach/pojemnikach możemy to zrobić czy to warstwami, czy też mieszając je ze sobą wg takiego lub innego wzorca – w ten sposób decydujemy jak nasza przystawka będzie finalnie wyglądała.

    Zależnie od upodobań, możemy użyć również wędzonego fileta z kurczaka, albo kurczaka pieczonego, smażonego lub gotowanego.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis