Najlepsze ciasto na pierogi

    Najlepsze ciasto na pierogi

    (0)
    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ciasto doskonałe do pierogów na słono i na słodko - miękkie i cienkie. Zobacz nasz film video z tym przepisem i naucz się lepić pierogi krok po kroku!

    Składniki
    ilość sztuk: 80 pierogów

    • 1 kg mąki
    • 2 jajka
    • 1/2 litra ciepłej wody
    • 80 g masła
    • sól do gotowania pierogów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Na stolnicy zrobić kopczyk z mąki, zrobić w niej zagłębienie na pozostałe składniki. Wbić jajka, dodać masło, wlać część wody i zacząć wyrabiać.
    2. Stopniowo dodawać wodę. Jeśli ciasto będzie się kleić do stolnicy, podsypać mąką. Ma być miękkie i gładkie.
    3. Odkroić 1/4 ciasta i rozwałkować na grubość 3 mm na stolnicy posypanej mąką.
    4. Wykrawać szklanką kółka. Resztki ciasta zebrać, uformować kulę i ponownie rozwałkować tak, aby zużyć całe ciasto.
    5. Nakładać łyżeczką ulubiony farsz na środek kółek i sklejać je wzdłuż brzegów. Pierogi odkładać na ściereczkę i przykrywać drugą ściereczką aby nie obeschły.
    6. W dużym garnku zagotować 3 litry osolonej wody. Do wrzątku wrzucać partiami pierogi (aby w garnku nie było za tłoczno). Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.
    7. Kiedy wypłyną na powierzchnię poczekać jeszcze krótką chwilkę i wyjmować łyżką cedzakową na durszlak.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ruskie pierogi
    Ruskie pierogi
    Najlepsze ciasto na pierogi
    Najlepsze ciasto na pierogi
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis