Najlepsze ciasto na pierogi

    Najlepsze ciasto na pierogi

    2polubienia
    45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ciasto doskonałe do pierogów na słono i na słodko - miękkie i cienkie. Zobacz nasz film video z tym przepisem i naucz się lepić pierogi krok po kroku!

    Składniki
    ilość sztuk: 80 pierogów

    • 1 kg mąki
    • 2 jajka
    • 1/2 litra ciepłej wody
    • 80 g masła
    • sól do gotowania pierogów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Na stolnicy zrobić kopczyk z mąki, zrobić w niej zagłębienie na pozostałe składniki. Wbić jajka, dodać masło, wlać część wody i zacząć wyrabiać.
    2. Stopniowo dodawać wodę. Jeśli ciasto będzie się kleić do stolnicy, podsypać mąką. Ma być miękkie i gładkie.
    3. Odkroić 1/4 ciasta i rozwałkować na grubość 3 mm na stolnicy posypanej mąką.
    4. Wykrawać szklanką kółka. Resztki ciasta zebrać, uformować kulę i ponownie rozwałkować tak, aby zużyć całe ciasto.
    5. Nakładać łyżeczką ulubiony farsz na środek kółek i sklejać je wzdłuż brzegów. Pierogi odkładać na ściereczkę i przykrywać drugą ściereczką aby nie obeschły.
    6. W dużym garnku zagotować 3 litry osolonej wody. Do wrzątku wrzucać partiami pierogi (aby w garnku nie było za tłoczno). Mieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby nie przywierały do dna.
    7. Kiedy wypłyną na powierzchnię poczekać jeszcze krótką chwilkę i wyjmować łyżką cedzakową na durszlak.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ruskie pierogi
    Ruskie pierogi
    Najlepsze ciasto na pierogi
    Najlepsze ciasto na pierogi

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis