Majonezowe piersi z kurczaka

    Majonezowe piersi z kurczaka

    6polubień
    1godz.


    Zrobione przez 10 osób

    Delikatne mięso z piersi kurczaka w chrupiącej panierce :) Przepis mojego ojczyma ^^ jeśli raz spróbujesz, nigdy nie zechcesz robić piersi inaczej :D (przepis na 2 osoby dorosłe i dwójkę dzieci :D)

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • Jedna podwójna pierś z kurczaka
    • przyprawa typu kucharek
    • pieprz
    • 5 łyżek stołowych majonezu
    • 5 łyżek stołowych mąki
    • 10 dg startego żółtego sera
    • 2 jaja kurze
    • zioła prowansalskie
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż w cienkie plastry, i przyprawiamy kucharkiem oraz pieprzem.
    2. Do miski wrzucamy: 5 łyżek stołowych majonezu oraz mąki, starty żółty ser, dwa jajka i zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy razem i po spróbowaniu dodajemy sobie sól i pieprz do smaku, aby i panierka była smaczna (zależy od producenta ziół oraz majonezu... czasami nie trzeba nawet doprawiać :) )
    3. Piersi z kurczaka wrzucamy do miski z majonezową mazią i mieszamy wszystko dokładnie, aby żaden kawałek kotleta nie został pominięty! i odstawiamy do lodówki na 20 minut aby masa stężała nieco.
    4. Na rozgrzany olej wrzucamy osobno kotleciki, smażymy je na wolnym ogniu, z dwóch stron, aż do uzyskania złocistego koloru panierki. I gotowe :D

    Rada

    Najlepiej podawać z mizerią i tłuczonymi ziemniaczkami ^^ polecam!!!! Zdjęcie dodam jak tylko będę je robić :D

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    EwaWydrychiewicz
    0

    - - 01 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis