Pieczone ziemniaczki

    Pieczone ziemniaczki

    10polubień
    35min.


    Zrobione przez 541 osób

    Pokrojone w kliny i upieczone - to ulubione ziemniaki mojej rodziny. Świetnie pasują do hot dogów i hamburgerów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 20 g (1/4 szklanki) startego parmezanu
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka cebuli w proszku
    • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
    • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 duże ziemniaki, wyszorowane i pokrojone na 8 części w niewielkie ćwiartki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 220°C.
    2. W zamykanej torebce plastikowej umieścić ziemniaki, parmezan, oliwę, cebulę w proszku, granulowany czosnek, pieprz i sól. Szczelnie zamknąć torebkę i dobrze potrząsnąć, aby ziemniaki pokryły się równo przyprawami. Rozłożyć ziemniaki równo na blasze do pieczenia.
    3. Piec w rozgrzanym piekarniku, aż dadzą się łatwo przebić widelcem (około 25 minut).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    Przepis Ok. Do tego dodałbym jeszcze sos. Np.: do śmietany 18% dodajemy dwie łyżeczki ziół prowansalskich i mamy sos śmietanowo-ziołowy. - 18 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis