Czekoladowy torcik ze śliwkami

    Czekoladowy torcik ze śliwkami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Mocno czekoladowe ciasto ze śliwkami namoczonymi w alkoholu. Doskonale smakuje lekko ciepłe z bitą śmietaną.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mała tortownica (20-24 cm)

    • 250 g śliwek węgierek
    • 5 łyżek winiaku
    • 50 g masła
    • 100 g czekolady gorzkiej
    • 2 łyżki kako
    • 200 g cukru pudru
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • 4 białka
    • 100 g mąki
    • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Śliwki umyć, przekroić na połówki włożyć do miseczki i skropić winiakiem - odstawić na 15 min.
    2. Masło rozpuścić w rondlu dodać kawałki czekolady, kakao i 170 g cukru pudru, wymieszać i dolać 1/2 szklanki ciepłej wody. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Wystudzić.
    3. Białka ubijać w wysokim naczyniu stopniowo dodając resztę cukru.
    4. Do ubitych białek dolać wystudzoną masę czekoladową i mąkę wymieszaną z cynamonem i delikatnie wymieszać.
    5. Okrągłą tortownicę (o średnicy 20-24 cm) wysmarować tłuszczem i przelać ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.
    6. Piec przez 30 min w temp. 180 stopni C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis