Ciasto owocowe śliwkowo-jabłkowe

    Ciasto owocowe śliwkowo-jabłkowe

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jesienne owoce zapiekane pod kruchym ciastem pachnące orzechami. Najlepiej jeść je łyżką. Można je przygotować w 4 osobnych foremkach wtedy podanie go będzie łatwiejsze.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mała tortownica (20 cm)

    • 4 średnie jabłka
    • sok z jednej cytryny
    • 100 g cukru
    • 350 g śliwek (węgierek)
    • Kruche ciasto
    • 100 g mąki
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 50 g masła
    • 50 g cukru
    • 1 jajko
    • 20 g orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Jabłka obrać i pokroić na kawałki, włożyć do garnka i zalać sokiem z cytryny. Dodać 100 g cukru, łyżkę wody i gotować na małym ogniu przez 5 min.
    2. Śliwki umyć, wyjąć pestki i pokroić w ćwiartki. Dodać do jabłek i dusić jeszcze przez 5 min.
    3. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, cynamon i masło. Następnie dodać cukier i ubite jajko. Ciasto wyrabiać palcami.
    4. Okrągłą blaszkę o średnicy 20 cm wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć owoce, ciasto rozwałkować i ułożyć na owocach. Ciasto nakłuć widelcem. (Owoce nie mogą być nim szczelnie przykryte).
    5. Całość posypać orzechami.
    6. Piec przez 25-30 min w temp. 180 stopni C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis