Placek z jabłkami i kukurydzą

    Placek z jabłkami i kukurydzą

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybkie w przygotowaniu ciasto z dodatkiem kukurydzy konserwowej z jabłkami. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 mała tortownica (24 cm)

    • 1/2 kostki masła
    • 250 g cukru
    • 350 g mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 150 ml oleju
    • 100 ml wody gazowanej
    • 1 puszka kukurydzy
    • sok z 1/2 cytryny
    • 2-3 jabłka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Masło stopić i utrzeć z cukrem (zostawić 3 łyżki cukru do posypania jabłek).
    2. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i wodę gazowaną. Wszystko zmiksować na gładką masę.
    3. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do ciasta, wymieszać.
    4. Okrągłą formę do ciasta (o średnicy 24 cm) wysmarować tłuszczem i przelać do niej przygotowaną masę.
    5. Jabłka umyć i pokroić w plasterki, ułożyć na cieście, skropić sokiem z cytryny i posypać pozostałym cukrem.
    6. Piec w temp. 200 stopni przez 55 min. Piekarnik wyłączyć i ciasto zostawić w nim jeszcze przez 15 min.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis