Prosta tarta dyniowa

    Prosta tarta dyniowa

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Tarta dyniowa - amerykańska klasyka. Z puree z dyni i z przyprawami korzennymi - imbirem, goździkami i cynamonem.

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta o średnicy 23 cm

    • 500 g puree z dyni (lub 1 świeża, niewielka dynia)
    • 2 jajka
    • 225 g brązowego cukru
    • 350 ml niesłodzonego mleka skondensowanego
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki goździków
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 1,5 łyżeczki cynamonu
    • nieupieczony spód do tarty o średnicy 23 cm

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

      Puree z dyni:

    1. Jeśli nie mamy gotowego (np. mrożonego) puree z dyni, musimy je przygotować ze świeżej dyni. W tym celu należy przekroić dynię na pół, usunąć miękkie włókna ze środka i pestki. Ułożyć dynię przekrojoną stroną w dół na dużej blasze i piec przez 1 godzinę w 200°C. Nakłuć widelcem - miąższ powinien być miękki. Upieczoną dynię wystudzić, wyjąć miąższ łyżką i zmiksować w robocie kuchennym.
    2. Tarta:

    3. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 230°C.
    4. W dużej misce roztrzepać lekko jajka, dodać cukier, mąkę, sól, 500 g puree z dyni, cynamon imbir, gałkę, goździki i mleko skondensowane Po każdym składniku dokładnie mieszać.
    5. Wylać na spód do tarty piec przez 10 minut w 230°C. (Można krawędź ciasta przykryć paskiem folii aluminiowej, aby się nie spiekła.)
    6. Po upływie 10 minut zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze przez 40-50 minut. Wbić w środek wykałaczkę - powinna wyjść czysta. Pasek z folii usunąć na ok. 20 minut przed końcem pieczenia aby krawędzie ciasta się ładnie przyrumieniły.
    7. Ostudzić tartę i najlepiej wstawić na noc do lodówki.

    Zobacz jak to zrobić!

    Prosta tarta dyniowa
    Prosta tarta dyniowa
    Puree z dyni
    Puree z dyni
    Spód do tarty
    Spód do tarty

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis