Skrzydełka chili

    Skrzydełka chili

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Skrzydełka z kurczaka marynowane w miodzie i chili, podawane z ryżem słodko-kwaśnym. Pyszne sycące danie obiadowe.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Marynata
    • 2 łyżki miodu
    • 2 papryczki chili
    • 2 łyżki oleju
    • Skrzydełka
    • 1 kg skrzydełek z kurczaka
    • sól i pieprz
    • Ryż
    • 2 łyżeczki curry
    • 100 ml śmietanki 18%
    • 1 puszka mieszanki owocowej (tropikalna)
    • 1/2 kg ryżu jaśminowego (ugotowanego)
    • 3 łyżki orzechów nerkowca
    • 1/2 pęczka dymki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Przygotować marynatę: miód rozmieszać z drobno posiekaną papryczką chili i olejem.
    2. Skrzydełka opłukać i wysuszyć posypać solą i pieprzem, włożyć do marynaty z miodu na 30 min.
    3. Zamarynowane skrzydełka przełożyć do formy do zapiekania i piec skrzydełka w temp. 200 stopni C przez 30 min.
    4. Na patelni podpiec curry (ok. 2 min) dodać śmietankę i 100 ml soku z puszki z owocami. Wymieszać i gotować przez 2-3 min na małym ogniu.
    5. Ugotowany ryż dodać do sosu wraz z owocami z puszki, dusić przez 3-4 min.
    6. Ryż w sosie przełożyć na talerze i posypać nerkowcami. Na ryżu ułożyć upieczone skrzydełka i posypać wszystko posiekanym szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis