Zapiekanka z ciabatty i pomidorów

    Zapiekanka z ciabatty i pomidorów

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pieczywo ciabatta zapiekane z pieczarkami i pomidorami, z dodatkiem orzechów włoskich. Trochę inna wersja tostów.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 20 dkg pieczarek
    • 4 średnie pomidory
    • 1 ciabatta
    • 200 ml śmietanki 18%
    • 2 jajka
    • 10 dkg startego żółtego sera
    • 100 ml mleka
    • sól i pieprz do smaku
    • 5 dkg prażonych orzechów włoskich
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki oleju

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Pomidory pokroić w plastry. Ciabattę w kromki o grubości ok. 1,5 cm.
    2. Foremkę do zapiekania o wymiarach 20 cm x 15 cm wysmarować olejem i układać w niej na przemian (lekko pod skosem) ciabattę, pomidory i pieczarki.
    3. Do śmietanki dodać jajka, rozbełtać, następnie dodać starty ser i mleko, wymieszać i doprawić. Przygotowaną zalewą polać zapiekankę, na koniec wszystko posypać prażonymi orzechami włoskimi i natką pietruszki.
    4. Zapiekankę włożyć do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 20 min w temp. 180 stopni.
    5. Podawać ciepłą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis