Kurczaka umyj, osusz, dokładnie przypraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem (z zewnątrz i wewnątrz).
Polej dwiema łyżkami oleju i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
Grzyby namocz w gorącej wodzie.
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę.
Grzyby odsącz, pokrój w kostkę.
Natkę pietruszki umyj, posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zrumień na nich cebulę, następnie wrzuć grzyby. Smaż przez 5 minut, później dodaj kaszę, przypraw. Wrzuć natkę pietruszki i wymieszaj całość.
Wyjmij kurczaka, nafaszeruj go kaszą i zaszyj.
Włóż do naczynia żaroodpornego, piecz przez 80-90 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Kilka razy polej mięso wytworzonym sosem.