Kurczak z ziołami faszerowany kaszą i suszonymi grzybami

    Kurczak z ziołami faszerowany kaszą i suszonymi grzybami

    1polubienie
    6godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Idealna potrawa na jesień. Kurczak pachnie tymiankiem i grzybami, pięknie komponując się z kaszą. Super pomysł na obiad!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 kurczak

    • 1 kurczak
    • sól
    • pieprz czarny mielony Appetita
    • papryka słodka mielona Appetita
    • tymianek Appetita
    • 6 łyżek oleju
    • sok z 1/2 cytryny
    • 5 dag suszonych grzybów
    • 20 dag kaszy jęczmiennej
    • 3 cebule
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • gruba biała nić

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 6godz.10min. 

    1. Kurczaka umyj, osusz, dokładnie przypraw solą, pieprzem, papryką i tymiankiem (z zewnątrz i wewnątrz).
    2. Polej dwiema łyżkami oleju i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
    3. Grzyby namocz w gorącej wodzie.
    4. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie i odsącz. Cebulę obierz, umyj i pokrój w kostkę.
    5. Grzyby odsącz, pokrój w kostkę.
    6. Natkę pietruszki umyj, posiekaj.
    7. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, zrumień na nich cebulę, następnie wrzuć grzyby. Smaż przez 5 minut, później dodaj kaszę, przypraw. Wrzuć natkę pietruszki i wymieszaj całość.
    8. Wyjmij kurczaka, nafaszeruj go kaszą i zaszyj.
    9. Włóż do naczynia żaroodpornego, piecz przez 80-90 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C. Kilka razy polej mięso wytworzonym sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis