Zielony groszek w stylu azjatyckim

    Zielony groszek w stylu azjatyckim

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 90 osób

    Ten pełen smaku, inspirowany kuchnią Dalekiego Wschodu zielony groszek można podawać na ciepło jako przystawkę lub schłodzony - jako szybką przekąskę!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 450 g słodkiego młodego groszku w strączkach z przyciętymi końcami
    • 3 łyżki aromatyzowanej oliwy czosnkowej
    • 60 ml (1/4 szklanki) małosolnego sosu sojowego
    • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
    • 2 krople oleju chili
    • 1/4 łyżeczki brązowego cukru
    • 2 łyżki prażonych nasion sezamowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Nagrzać piekarnik od góry i umieścić ruszt na najwyższej półce.
    2. Rozsypać strączki na blasze do pieczenia, skropić oliwą i wymieszać, by dobrze się nią pokryły, a następnie ułożyć równo w jednej warstwie.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku do miękkości, około 5 minut.
    4. Przez ten czas wymieszać w dużej misce sos sojowy, olej sezamowy, olej chili, brązowy cukier i nasiona sezamu. Groszek wyjęty z piekarnika wrzucić natychmiast do sosu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis