Tartaletki z porem i ziemniakami

    Tartaletki z porem i ziemniakami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Warzywa zapiekane na kruchym cieście pachnące czosnkiem i ziołami. Tartaletki nadają się na przekąskę na przyjęciu.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 12 tartaletek

    • 300 g mąki
    • pół kostki masła
    • 3 łyżki zimnej wody
    • szczypta soli
    • Farsz
    • 1 por (biała część)
    • 2 ugotowane ziemniaki
    • 2 słodkie papryki
    • 1 cukinia
    • 2 łyżki oleju ryżowego
    • łyżka ziół prowansalskich
    • sól i pieprz
    • 2 jajka
    • 150 ml śmietany 12%
    • ząbek czosnku
    • tłuszcz do wysmarowania foremek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Z mąki masła, wody i soli wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Pora posiekać i przelać gorącą wodą. Ziemniaki i paprykę pokroić w kostkę, cukinię w półplasterki.
    3. Warzywa podsmażyć na patelni (około 10-15 minut) i doprawić ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.
    4. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na 12 placków, wyłożyć nimi natłuszczone foremki. Następnie nałożyć farsz warzywny. Zapiekać przez 5 minut w temp. 200 stopni C.
    5. Jajka rozmieszać ze śmietaną, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem.
    6. Masą śmietanową zalać tartaletki i zapiekać jeszcze przez 15 minut. Podawać ciepłe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis