Sałatka z rukoli i grzybów

    Sałatka z rukoli i grzybów

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekka, szybka w przygotowaniu sałatka z rukoli, pieczarek, podgrzybków i sera. Polecam na przystawkę lub dodatek do mięsa.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 200 g pieczarek i podgrzybków
    • 1 mała cebula
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 mała łyżka oregano
    • pieprz i sól do smaku
    • 2 pęczki listków rukoli
    • 10 pomidorków koktajlowych
    • 2-3 łyżki octu balsamicznego
    • 40 g parmezanu w jednym kawałku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Pieczarki i podgrzybki obrać i pokroić w połówki lub ćwiartki.
    2. Cebule obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i podsmażyć grzyby z cebulą, kiedy odparuje cały płyn z grzybów doprawić oregano, solą i pieprzem.
    3. Listki rukoli umyć i osuszyć, porwać na kawałki. Pomidorki koktajlowe pokroić w połówki lub ćwiartki.
    4. Rukolę ułożyć na talerzach skropić octem balsamicznym i oliwą, doprawić solą. Na sałacie ułożyć pokrojone pomidorki i usmażone grzyby.
    5. Całość posypać startym parmezanem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis