Tarta drożdżowa z pomidorami i fetą

    Tarta drożdżowa z pomidorami i fetą

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ciasto drożdżowe z sosem pomidorowym, pomidorami i fetą. Ciepłe danie dla dwóch osób, podaję je z sałatką z rukoli.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 tarta o średnicy 24 cm

    • Ciasto
    • 4 g drożdży
    • 60 ml mleka
    • 250 g mąki
    • 1,5 łyżki masła
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 jajko
    • Sos
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oliwy
    • 250 g pomidorów
    • 3 łyżki przecieru pomidorowego
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • sól i pieprz do smaku
    • Farsz
    • 2 pomidory
    • 100 g sera typu feta
    • 10 czarnych oliwek
    • 2 łyżki świeżej bazylii
    • 1 łyżeczka suszonej bazylii i oregano
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach ciepłego mleka.
    2. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać drożdże z pozostałym mlekiem, oliwę i masło. Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować (w okrąg), przełożyć do okrągłej foremki do tarty (o średnicy 24 cm) i posmarować rozmąconym jajkiem.
    3. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut aby wyrosło. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    4. W tym czasie przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie.
    5. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Smażyć aż zmiękną.
    6. Następnie dodać przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku. Sos trzymać na ogniu aż zgęstnieje.
    7. Ciepły sos zmiksować i rozsmarować na wyrośniętym cieście.
    8. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone w ćwiartki pomidory, posypać pokruszonym serem i posypać suszoną bazylią, oregano oraz solą i pieprzem.
    9. Tartę piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temp. 200 stopni C.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis