Tatar ze śledzia

    Tatar ze śledzia

    1polubienie
    2godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tatar ze śledzia i gruszki podawany na spodzie z razowego chleba. Idealne na przystawkę lub przekąskę podczas imprezy.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 4 filety śledziowe (matiasy)
    • 2 gruszki
    • 4 małe ogórki konserwowe
    • cebula
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 ml kwaśnej śmietany 18%
    • 4 kromki chleba razowego
    • koperek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +1godz.30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Matiasy moczyć w wodzie przez godzinę, następnie pokroić w bardzo małe kawałeczki.
    2. Gruszki obrać i pokroić w małą kostkę.
    3. Ogórki konserwowe zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    4. Następnie gruszki i ogórki połączyć ze śledziem.
    5. Cebulę posiekać w drobną kostkę i dodać do śledzia. Wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
    6. Odstawić na pół godziny do lodówki.
    7. W tym czasie przygotować spody pod tatara - z kromek razowca wyciąć krążki lub ściąć skórki. Na wierzch układać porcję tatara i ozdobić koperkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis