Wegetariański tatar

    Wegetariański tatar

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tatar to nie tylko mięso. Proponuję prostą w przyrządzeniu wersję wegetariańską z pomidora, marchewki i selera. Doskonale tez smakuje jako pasta do pieczywa.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 3 duże mięsiste pomidory
    • 6 malutkich marchewek
    • 1/2 małego selera
    • 1 cebula
    • ząbek czosnku
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
    • sól i pieprz do smaku
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę, bardzo drobno pokroić (lub zmiksować) i odcisnąć z nich sok.
    2. Marchewkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do pomidorów.
    3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
    4. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać dodając oliwę, paprykę sól i pieprz do smaku.
    5. Warzywny tatar włożyć na godzinę do lodówki.
    6. Po wyjęciu formować za pomocą kwadratowej foremki lub filiżanki. Przed podaniem udekorować natką pietruszki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis