Cukinia zapiekana z grzybami

    Cukinia zapiekana z grzybami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Plastry z cukinii zapiekane z grzybami w bulionie. Ciepłe danie można podać jako osobne danie np z grzankami lub jako dodatek do mięsa.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 dkg małych cukinii
    • 50 dkg pieczarek (mogą być podgrzybki)
    • 3 łyżki oleju
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 ml bulionu warzywnego
    • 70 dkg jogurtu
    • 1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki pokrojonego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Cukinię umyć i pokroić w grube plastry (około 2-3 cm). Pieczarki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki.
    2. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki smażyć przez 5 minut, następnie dodać cukinię i smażyć wszystko razem aż lekko zbrązowieją. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Cukinię z grzybami zdjąć z patelni i włożyć do żaroodpornej formy. Na tą samą patelnię wlać bulion i cały czas podgrzewając rozprowadzić z tłuszczem pozostałym po smażeniu.
    4. Jogurt wymieszać z mąką ziemniaczaną i wlać do bulionu. Szybko rozmieszać i zagotować.
    5. Cukinię z grzybami zalać bulionem i wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni C.
    6. Po wyjęciu posypać szczypiorkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis