Naleśniki z boczniakami i serem

    Naleśniki z boczniakami i serem

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Naleśniki zapiekane z serem brie z farszem z boczniaków. Ciepłe danie na kolację lub na przyjęcie. Podawać z lekką sałatką.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 ml mleka
    • 3 jaja
    • 20 dkg mąki
    • 3 łyżki pestek słonecznika
    • 40 dkg boczniaków
    • 1 mała cebula
    • 4 łyżki oleju
    • 40 dkg pomidorów
    • 2 łyżki słodkiej śmietanki
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 20 dkg sera typu brie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Mleko, jajka, mąkę i odrobinę soli wymieszać trzepaczką na gładką masę, powinno powstać lekko gęste ciasto naleśnikowe. Do ciasta dodać pestki słonecznika i wymieszać.
    2. Boczniaki umyć i osuszyć następnie pokroić na małe kawałeczki. Cebulę obrać pokroić w małą kostkę i zeszklić na oleju.
    3. Do cebuli dodać boczniaki, smażyć przez ok 7 min., następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i śmietanę. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
    4. Na końcu doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.
    5. Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki.
    6. Na każdym naleśniku rozłożyć równomiernie farsz z grzybów. Zrolować i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu każdego naleśnika ułożyć po kawałku sera brie.
    7. Naleśniki zapiekać przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni C.

    rada

    Czas przygotowania: 45 min porcja dla 4 osób

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis