Daktyle zawijane w boczek, nadziewane niebieskim serem
1 / 1 Zdjęcie:  Felicia
Następne

Daktyle zawijane w boczek, nadziewane niebieskim serem

Pieczone, rozkosznie kruche daktyle nadziewane pleśniowym serem i zawinięte w boczek. Są pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Świetnie nadają się na imprezę, gdyż można je podawać w temperaturze pokojowej, a więc przygotować nawet kilka godzin wcześniej!

WINEANDCHEESE

Składniki

ilość porcji: 32 

  • 450 g boczku w plastrach szerokości 2-3 cm
  • 450 g daktyli bez pestek
  • 110 g sera niebieskiego (np. roquefort, gorgonzola czy stilton)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Nagrzać piekarnik do 190°C.
  2. Każdego daktyla przekroić na pół i otworzyć. Oderwać kawałek sera i umieścić w środku daktyla, a następnie zamknąć połówki i owinąć daktyla plasterkiem boczku, po czym przekłuć na wylot wykałaczką. Układać roladki w naczyniu do pieczenia lub na blasze z krawędzią, która zatrzyma ściekający tłuszcz.
  3. Piec przez 30 do 40 minut w rozgrzanym piekarniku, lub aż boczek zrobi się chrupiący. Po pierwszych 20 minutach pieczenia przewrócić daktyle na drugą stronę.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie