Daktyle zawijane w boczek, nadziewane niebieskim serem

    Daktyle zawijane w boczek, nadziewane niebieskim serem

    6polubień
    1godz.


    Zrobione przez 298 osób

    Pieczone, rozkosznie kruche daktyle nadziewane pleśniowym serem i zawinięte w boczek. Są pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Świetnie nadają się na imprezę, gdyż można je podawać w temperaturze pokojowej, a więc przygotować nawet kilka godzin wcześniej!

    Składniki
    ilość porcji: 32 

    • 450 g boczku w plastrach szerokości 2-3 cm
    • 450 g daktyli bez pestek
    • 110 g sera niebieskiego (np. roquefort, gorgonzola czy stilton)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do 190°C.
    2. Każdego daktyla przekroić na pół i otworzyć. Oderwać kawałek sera i umieścić w środku daktyla, a następnie zamknąć połówki i owinąć daktyla plasterkiem boczku, po czym przekłuć na wylot wykałaczką. Układać roladki w naczyniu do pieczenia lub na blasze z krawędzią, która zatrzyma ściekający tłuszcz.
    3. Piec przez 30 do 40 minut w rozgrzanym piekarniku, lub aż boczek zrobi się chrupiący. Po pierwszych 20 minutach pieczenia przewrócić daktyle na drugą stronę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis