Zaloguj się Zarejestruj się

Daktyle zawijane w boczek, nadziewane niebieskim serem

Pieczone, rozkosznie kruche daktyle nadziewane pleśniowym serem i zawinięte w boczek. Są pyszne i bardzo łatwe do zrobienia. Świetnie nadają się na imprezę, gdyż można je podawać w temperaturze pokojowej, a więc przygotować nawet kilka godzin wcześniej!

WINEANDCHEESE

Składniki
ilość porcji: 32 

  • 450 g boczku w plastrach szerokości 2-3 cm
  • 450 g daktyli bez pestek
  • 110 g sera niebieskiego (np. roquefort, gorgonzola czy stilton)

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Nagrzać piekarnik do 190°C.
  2. Każdego daktyla przekroić na pół i otworzyć. Oderwać kawałek sera i umieścić w środku daktyla, a następnie zamknąć połówki i owinąć daktyla plasterkiem boczku, po czym przekłuć na wylot wykałaczką. Układać roladki w naczyniu do pieczenia lub na blasze z krawędzią, która zatrzyma ściekający tłuszcz.
  3. Piec przez 30 do 40 minut w rozgrzanym piekarniku, lub aż boczek zrobi się chrupiący. Po pierwszych 20 minutach pieczenia przewrócić daktyle na drugą stronę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie