Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem

    Kapusta zapiekana z ziemniakami i boczkiem

    1polubienie
    2godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oto kolejna potrawa inspirowana górskimi klimatami, tym razem zasugerowana przez osobę pochodzącą z tamtego regionu. Niezależnie jednak od źródła dania, jest to absolutna rewelacja dla każdego miłośnika tzw. "swojskiego jedzenia". Niezwykle łatwa do zrobienia z najprostszych składników, a zarazem tak pyszna, że nie sposób się jej oprzeć :) Najlepsza z maślanką lub czerwonym barszczem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 750 g główki możliwie młodej kapusty + kilka dużych luźnych liści
    • 1 kg niedużych ziemniaków
    • 2 średnie cebule (250 g)
    • 300 g średnio przerośniętego wędzonego boczku
    • 150 g dobrej kiełbasy wieprzowej (np. mało przesuszonej jałowcowej)
    • pęczek natki pietruszki
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 płaska łyżeczka pieprzu
    • kilka łyżek oleju rzepakowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.40min.  ›  Gotowe w: 2godz.10min. 

    1. Z główki kapusty usuwamy zdrewniały głąb i kroimy na niezbyt dużą 2-3 cm kostkę. Ziemniaki obieramy (młode oskrobujemy) i kroimy w poprzeczne plastry o grubości ok. 1 cm. Cebulę obieramy i kroimy na ok. 5 mm kostkę. Tak samo kroimy boczek. Kiełbasę kroimy na niezbyt duże plasterki o podobnej grubości. Natkę pietruszki grubo siekamy.
    2. Boczek i kiełbasę podsmażamy na suchej, rozgrzanej na średnim ogniu patelni – od 5 do 10 minut, aż wytopi się tłuszcz i zależnie od tego jak mocno podsmażone nam odpowiadają.
    3. Na dno głębokiej metalowej brytfanny o kalibrze ok. 30 cm wlewamy kilka łyżek oleju rzepakowego i nieco wody. Brytfannę starannie wykładamy na dnie i na bokach dużymi luźnymi liśćmi kapusty. Warzywa oraz boczek i kiełbasę układamy w dwóch warstwach, w każdej po połowie składników. W danej warstwie składniki układamy w następującej kolejności: ziemniaki na samym dole, następnie cebulę, boczek i kiełbasę (koniecznie razem z wytopionym tłuszczem), a u góry kapustę. Ziemniaki i kapustę przesypujemy dodatkowo solą, pieprzem i siekaną natką pietruszki. Na koniec przykrywamy wszystko dokładnie luźnymi liśćmi kapusty.
    4. Brytfannę możemy przykryć pokrywką, lepiej jednak starannie (!) owinąć jej górną część folią aluminiową (zwykle będzie szczelniejsza niż pokrywka). Tak zamknięte naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez 90 minut. W międzyczasie warto zajrzeć 1-2 razy do garnka i sprawdzić co się w nim dzieje.
    5. Zapiekankę podajemy na gorąco albo z zimną maślanką lub zsiadłym mlekiem, albo z również ciepłym czerwonym barszczem.

    rada

    Wśród innych składników, których dodanie do zapiekanki warto rozważyć są np. grubo pokrojona marchewka oraz kilka ząbków drobno posiekanego czosnku.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis