Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem

    Filet z kurczaka zapiekany pod boczkiem i serem

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis inspirowany wizytą pod polskimi Tatrami. Bardzo prosta, ale efektowna potrawa stanowiąca jeszcze jeden dowód, że kurczak, cząber, tymianek, boczek i ser to połączenie, które nie może nie wyjść :)

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 średnie filety z kurczaka (po 250-300 g)
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
    • 3/4 płaskiej łyżeczki cząbru
    • 3/4 płaskiej łyżeczki tymianku
    • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
    • kilka plastrów (o grubości 4-5 mm) parzonego wędzonego boczku
    • kilka plastrów (nieco cieńszych niż boczku) oscypka lub podobnego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Filety z kurczaka oczyszczamy w ewentualnych pozostałości kości, chrząstek i tłuszczu. Nacieramy je dokładnie solą, pieprzem, cząbrem i tymiankiem. Pozostawiamy na kilkanaście minut, aby mięso lepiej przeszło przyprawami.
    2. Na patelni rozgrzewamy do dość silnym ogniu 2-3 łyżki oleju rzepakowego. Obsmażamy na nim filety ze wszystkich stron przez ok. 5 minut aż do zarumienienia.
    3. Gorące filety przekładamy na płaską brytfannę, przykrywamy plastrami wędzonego boczku (najlepiej ukośnie/w poprzek) i natychmiast wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
    4. Filety z boczkiem zapiekamy bez przykrycia przez 15 minut. Na 3-4 minuty przed końcem zapiekania przykrywamy je dodatkowo plastrami sera.
    5. Równolegle do kurczaka przygotowujemy również pieczone ziemniaki. Powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie co mięso, które podajemy razem z nimi oraz żurawiną.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis