Fish and chips

    Fish and chips

    1polubienie
    23min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Fish and chips to może średnio zdrowe, ale na pewno popularne danie niektórych kuchni anglosaskich. Co tam jednak duża zawartość tłuszczu - w końcu czego nie robi się dla przyjemności? ;) Poniżej dość klasyczny przepis na fish and chips. Podajemy najlepiej z piklami lub podobnymi konserwowymi ogórkami.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 polędwiczki z dorsza (po ok. 180 g)
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
    • 100 g pszennej mąki
    • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 ml piwa
    • olej rzepakowy w ilości do głębokiego smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 23min. 

    1. Kawałki ryby osuszamy z nadmiaru wody (zwłaszcza jeśli były mrożone). Posypujemy solą i pieprzem i pozostawiamy na kilkanaście minut.
    2. W misce mieszamy na gładką masę mąkę, proszek do pieczenia i piwo. Gdy masa jest gotowa, od razu obtaczamy w niej kawałki ryby i natychmiast wkładamy do dobrze rozgrzanego wcześniej na patelni oleju rzepakowego. Tłuszczu powinno być tyle, aby ryba zanurzyła się przynajmniej na ok. 2 cm.
    3. Kawałki ryby smażymy przez ok. 8 minut, aż uzyska ładny złoty kolor, w międzyczasie kilka razy ją obracając. Gotową rybę osączamy z tłuszczu i przekładamy w ciepłe miejsce bez przykrycia – najlepiej do piekarnika rozgrzanego do 50-60 stopni C.
    4. Na tym samym oleju co rybę – ale w odpowiednim garnku i w razie potrzeby dolewając więcej tłuszczu – przygotowujemy frytki wg osobnego przepisu.
    5. Panierowaną rybę podajemy na ciepło z koniecznie świeżymi solonymi frytkami oraz piklami lub innym kwaśnym dodatkiem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis