Łosoś z warzywami i pesto

    Łosoś z warzywami i pesto

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pomysł na to danie został podpatrzony dość dawno temu w pewnej włoskiej restauracji. A jak to jest zwykle we włoskiej kuchni, jest prosto, ale pysznie i atrakcyjnie wizualnie. Dlatego ten przepis powinien zainteresować nie tylko miłośników łososia.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2x250 g fileta z łososia (ze skórą)
    • 1 mała marchewka (100 g)
    • kawałek cukinii (125 g)
    • mała czerwona papryka (150 g)
    • mała zielona papryka (150 g)
    • 1/2 cebuli (75 g)
    • 1/2 czerwonej cebuli (75 g)
    • 125 g pieczarek
    • kilka łyżek oliwy
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
    • 2-3 łyżeczki bazyliowego pesto (własnego lub dobrego ze sklepu)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Łososia nacieramy od strony mięsa niewielką ilością soli i odkładamy na kilkanaście minut. Marchewkę obieramy i kroimy na kilkumilimetrowej grubości plasterki. Podobnie kroimy cukinię. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie płuczemy lub obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
    2. Na patelni (najlepiej) grillowej na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Kładziemy na niej łososia mięsem do dołu i smażymy/grillujemy przez 7-8 minut od czasu do czasu delikatnie przesuwając wzdłuż wyżłobień naczynia. Następnie układamy skórą do dołu i dosmażamy przez kolejne 7-8 minut. Z gotowego łososia delikatnie usuwamy skórę i odkładamy mięso w ciepłe miejsce.
    3. W międzyczasie na osobnej patelni na również dość silnym ogniu rozgrzewamy kolejne 2-3 łyżki oliwy. Przez chwilę podsmażamy cebulę, po czym dodajemy paprykę i marchewkę. Smażymy jeszcze 2-3 minuty mieszając. Patelnię przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Warzywa dusimy przez 5-6 minut.
    4. Dodajemy pieczarki i cukinię, dokładnie mieszamy z pozostałymi warzywami. Dusimy dodatkowe 5-6 minut.
    5. Łososia podajemy na ciepło razem z warzywami oraz bazyliowym pesto.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis