Egzotyczna zupa dyniowa

    Egzotyczna zupa dyniowa

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zupa z tego przepisu jest "egzotyczna" w tym sensie, że zawiera składniki typowe dla kuchni południowo-wschodniej Azji. Oprócz tytułowej dyni są więc bataty, mleczko kokosowe, sok pomarańczowy, imbir, kafir, chili... Nadaje to zupie bardzo charakterystycznej nuty, nasuwającej skojarzenia zwłaszcza z kuchnią tajską i wietnamską. Polecam jednak wypróbowanie tego przepisu każdemu miłośnikowi dyni, nawet jeśli nie jest entuzjastą lub znawcą kuchni Azji.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 700 g dojrzałej dyni bez pestek i skóry
    • 350 g batatów
    • 2 ząbki czosnku
    • 3-4 cm świeżego imbiru
    • 1/4 – 1/2 średniej papryczki chili (wg upodobań, ale ostrożnie!)
    • 2-3 łyżki oliwy
    • 2 liście kafiru
    • 250 ml wody
    • 250 ml soku pomarańczowego
    • 150 ml mleczka kokosowego
    • 3-4 łyżeczki brązowego cukru
    • nasiona dyni do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Bataty obieramy i wraz z dynią kroimy w dość grubą, 2-3 cm kostkę. Czosnek i imbir obieramy; pierwszy z nich dzielimy na kilka mniejszych kawałków, zaś imbir kroimy w bardzo cienkie paski. Z papryczki chili usuwamy nasiona i drobno kroimy (można zostawić kawałek do dekoracji).
    2. W rondlu (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy na nią czosnek, chili, imbir i liście kafiru. Podsmażamy przez ok. 2 minuty, aż uwolnią aromat, często mieszając.
    3. Dodajemy partiami dynię i bataty, dokładnie mieszając z pozostałymi składnikami i przez chwilę podsmażamy. Dolewamy 250 ml wody i zagotowujemy.
    4. Rondel przestawiamy na mały ogień i przykrywamy. Warzywa dusimy dość powoli przez 45 minut co pewien czas mieszając.
    5. Z ugotowanych warzyw odławiamy liście kafiru, po czym blendujemy na gładką masę. W czasie blendowania dodajemy również partiami sok pomarańczowy, mleczko kokosowe oraz 3-4 łyżeczki brązowego cukru do smaku.
    6. Zupę podajemy na ciepło z dodatkiem suszonych nasion dyni.

    Rada

    Jeżeli zachodzi potrzeba podgrzania zupy przed podaniem, zróbmy to bardzo ostrożnie. Gęstą zupę należy podgrzewać powoli, często mieszając, inaczej będzie miała wewnątrz nierównomierną temperaturę i może rozpryskiwać się do góry i na boki.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis