Makaron w mig

    Makaron w mig

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jak sama nazwa mówi makaron robi się naprawdę szybko i jest pyszny. W przepisie jest słonecznik ale ja go nie dodaje bo nie przepadam za słonecznikiem. Czasami dodaję filet z piersi kurczaka.

    Kujawsko-pomorskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • opakowanie 500 g ulubionego makaronu
    • 1/2 cebuli
    • 1/2 zielonej papryki
    • 4 pieczarki pokrojone na ćwiartki
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 2 łyżki słonecznika
    • 1 puszka pomidorów (użyłam w całości)
    • 1 łyżka suszonej bazylii
    • 1/2 szklanki śmietanki 36%
    • 2 łyżki żółtego startego sera
    • sól
    • pieprz cytrynowy
    • pieprz kolorowy
    • kilka listków świeżej bazylii na wierzch
    • 1 łyżeczka płatków chili+ malutki kawałek świeżej pokrojonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wstawić w dużym garnku wodę z odrobiną soli, gdy woda zacznie się gotować wrzucić makaron i gotować jakieś 8 minut al'dente.
    2. W międzyczasie pokroić cebulę, paprykę,pieczarki, czosnek i chili.
    3. Wrzucić pokrojone warzywa na patelnię, dodać łyżkę oliwy z oliwek i kiedy warzywa zmiękną dodać słonecznik i pomidory.
    4. Wszystko jeszcze podgotować 3 minuty by sos lekko zgęstniał, dodać suszoną bazylię, śmietankę i ser, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i chili.
    5. Do sosu wrzucić ugotowany makaron, wymieszać ponownie, udekorować bazylią i podawać gorące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis