Grzanki z podgrzybkami

    Grzanki z podgrzybkami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Po grzybobraniu polecam pyszne, aromatyczne kanapki ze smażonymi grzybami leśnymi i ziołami. Bardzo proste w przygotowaniu.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 25 dkg świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki lub prawdziwki)
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 2 ząbki czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • 12 listków sałaty
    • 12 kromek bułki pszennej
    • 20 dkg serka śmietankowego
    • 5 dkg parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Grzyby starannie oczyścić i pokroić w plastry o średniej grubości. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić pokrojone grzyby i dodać zioła prowansalskie.
    2. Po 5 minutach smażenia do grzybów dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kolejne 5 minut.
    3. Liście sałaty umyć i osuszyć.
    4. Kromki bułki skropić oliwą i opiec w piekarniku na złoty kolor (około 10 min.).
    5. Każdą kromkę posmarować serkiem, ułożyć na nich smażone ciepłe grzyby, posypać parmezanem i podawać na liściach sałaty.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis