Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem

    Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosta i lekka sałatka z ziemniaków i tuńczyka z dodatkiem kukurydzy, skropiona oliwą i cytryną pachnąca natką pietruszki. Bezglutenowa i bez nabiału.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 dkg ziemniaków
    • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    • 1 mała puszka kukurydzy
    • 1 mała cebula
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • 2 łyżki oliwy
    • sok z jednej cytryny
    • sol i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać ze skórek a następnie pokroić w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości ziemniaków).
    2. Kukurydzę i tuńczyka odcedzić z zalewy. Tuńczyka lekko rozdrobnić. Składniki dodać do ziemniaków i lekko wymieszać.
    3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, umieścić na sicie i przelać gorącą wodą. Dodać do składników sałatki.
    4. Do sałatki dodać pokrojoną natkę pietruszki, całość skropić sokiem z cytryny, oliwą i doprawić solą i pieprzem do smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis