Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

    (165)
    40 min

    Ten prosty przepis znakomicie pasuje do kurczaka, wieprzowiny czy steka. TO, co pozostanie można na drugi dzień odsmażyć na patelni na odrobinie masła - palce lizać!


    Zrobione przez 155 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 7 dużych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
    • 300 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
    • 235 ml (1 szklanka) śmietany
    • 55 g masła
    • 2 łyżki posiekanej dymki
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 115 g (1 szklanka) startego żółtego sera (np. cheddar)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne.
    2. Ziemniaki wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości (około 15 minut). Odcedzić i utłuc.
    3. W dużej misce wymieszać tłuczone ziemniaki ze szpinakiem, śmietaną, masłem, dymką, solą i pieprzem. Przełożyć do przygotowanego naczynia.
    4. Piec przez 15 minut, a następnie posypać serem i piec kolejne 5 minut.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (165)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    0

    Szybki, tani i bardzo pyszny obiad dla osób, które nie jedzą mięsa, tak jak my z mężem. Ponieważ szpinak kojarzę zawsze z dodatkiem czosnku, to dodałam go dość sporo. Za to nie miałam dymki. Mąż był bardzo zadowolony z tego obiadu. Może dlatego nie mogę sie zgodzić, że proporcje są na 8 porcji - u nas na pewno nie! 😄  -  17 maj 2016

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (12)