Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

    Zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem

    22polubienia
    40min.


    Zrobione przez 153 osoby

    Ten prosty przepis znakomicie pasuje do kurczaka, wieprzowiny czy steka. TO, co pozostanie można na drugi dzień odsmażyć na patelni na odrobinie masła - palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 7 dużych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
    • 300 g mrożonego posiekanego szpinaku, rozmrożonego i odsączonego
    • 235 ml (1 szklanka) śmietany
    • 55 g masła
    • 2 łyżki posiekanej dymki
    • 2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
    • 115 g (1 szklanka) startego żółtego sera (np. cheddar)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C. Nasmarować tłuszczem dwulitrowe naczynie żaroodporne.
    2. Ziemniaki wrzucić do wrzątku i gotować do miękkości (około 15 minut). Odcedzić i utłuc.
    3. W dużej misce wymieszać tłuczone ziemniaki ze szpinakiem, śmietaną, masłem, dymką, solą i pieprzem. Przełożyć do przygotowanego naczynia.
    4. Piec przez 15 minut, a następnie posypać serem i piec kolejne 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Szybki, tani i bardzo pyszny obiad dla osób, które nie jedzą mięsa, tak jak my z mężem. Ponieważ szpinak kojarzę zawsze z dodatkiem czosnku, to dodałam go dość sporo. Za to nie miałam dymki. Mąż był bardzo zadowolony z tego obiadu. Może dlatego nie mogę sie zgodzić, że proporcje są na 8 porcji - u nas na pewno nie! 😄 - 17 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis