Nadzienie do pieczonych ziemniaków z kurczakiem w curry

    Nadzienie do pieczonych ziemniaków z kurczakiem w curry

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pieczone w folii ziemniaki z dodatkiem piersi z kurczaka w curry i ananasem. Prosty przykład na to jak zwykłe danie zmienia się w wykwintną przekąskę.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ziemniaków średniej wielkości
    • 1 łyżka oleju ryżowego
    • 1/2 cebulki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 pierś z kurczaka
    • 1 łyżeczka przyprawy curry
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 plastry ananasa
    • 2 łyżki majonezu light

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ziemniaki wyszorować, zawinąć każdy osobno w folię aluminiową i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 30-40 minut.
    2. W tym czasie, na rozgrzanym oleju lekko podsmażyć poszatkowaną w drobną kostkę cebulkę i pokrojony drobno czosnek.
    3. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć w cebuli i czosnku, doprawiając curry, solą i pieprzem. Wystudzić.
    4. Ananasa pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość wymieszać z majonezem.
    5. Ziemniaki rozwinąć z folii, rozciąć, lekko rozchylić i napełnić sałatką. Podawać ciepłe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis