Nadzienie do pieczonych ziemniaków z grzybami

    Nadzienie do pieczonych ziemniaków z grzybami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pieczone ziemniaki najlepiej smakują z masłem i solą, ale to proste danie można urozmaicić oryginalnym nadzieniem np. z grzybami.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ziemniaków jednakowej wielkości
    • 1 łyżka oleju ryżowego
    • 200 dkg chudego boczku
    • 300 dkg pieczarek (lub boczniaków)
    • 3 łyżki gęstej śmietany
    • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
    • 1 ząbek czosnku
    • 4 rzodkiewki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ziemniaki dokładnie wyszorować, zawinąć każdy osobno w folię aluminiową i piec przez 30-40 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
    2. W tym czasie na patelni rozgrzać olej i podsmażyć paseczki boczku. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać do boczku. Podsmażyć.
    3. Do usmażonych pieczarek z boczkiem dodać śmietanę, szczypiorek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
    4. Ziemniaki rozwinąć z folii, naciąć na krzyż i lekko rozchylić. Do środka nałożyć farsz.
    5. Rzodkiewkę pokroić w plasterki i udekorować ziemniaki z farszem. Podawać ciepłe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis