Nadzienie do pieczonych ziemniaków z korniszonami

    Nadzienie do pieczonych ziemniaków z korniszonami

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Uwielbiam pieczone ziemniaki z dodatkami, są świetną przekąską na piknikach i imprezach.

    Yoaline Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych) jednakowej wielkości
    • 10 dkg korniszonów
    • 1 cebula
    • 10 dkg szynki gotowanej
    • 2 pomidory
    • 200 g jogurtu naturalnego
    • 1 łyżka majonezu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Ziemniaki wyszorować szczoteczką, każdy osobno zawinąć w folię aluminiową i piec 30-40 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.
    2. Korniszony pokroić w półplasterki, cebulkę poszatkować w drobną kostkę, szynkę pokroić w paseczki, pomidory pokroić w kosteczkę.
    3. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, dodać jogurt i majonez, doprawić solą i pieprzem do smaku.
    4. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, rozwinąć z folii, naciąć na krzyż, lekko rozchylić i napełnić sałatką. Podawać ciepłe.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis