Pieczeń z indyka z tymiankiem

    Pieczeń z indyka z tymiankiem

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Aromatyczna pieczeń z indyka z ziołami, znakomicie sprawdza się jako danie główne na ciepło oraz na zimno do kanapek lub sałatki.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg fileta z indyka
    • sól i pieprz do smaku
    • 5 gałązek świeżego tymianku
    • 2 gałązki rozmarynu
    • 2 gałązki oregano
    • 1 cytryna
    • 3 łyżki oleju ryżowego
    • 10 dkg szalotki
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 500 ml gorącej wody
    • 50 dkg czerwonej papryki
    • 1 średnia cukinia
    • 3 średnie dojrzałe pomidory

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i ziołami.
    2. Cytrynę umyć i pokroić w plastry. Trzy kawałki cytryny ułożyć na mięsie i związać dratwą.
    3. Olej ryżowy rozgrzać w rondlu (który można później włożyć do piekarnika) i podsmażyć na nim indyka.
    4. Do mięsa dodać poszatkowaną szalotkę i posiekany w plasterki czosnek. Smażyć przez 5 min. Dodać koncentrat pomidorowy i zalać 250 ml gorącej wody.
    5. Paprykę pokroić w drobną kostkę i dodać do rondla z mięsem. Dusić przez ok. 5 minut i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
    6. Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki lub kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    7. Po 30 minutach od włożenia mięsa do piekarnika dodać pokrojone warzywa razem z plastrami cytryny i podlać pozostałą wodą. Piec przez kolejne 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis