Karkówka w miodzie

    Karkówka w miodzie

    2polubienia
    13godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kawałek karkówki dobrze zamarynowany i upieczony jest doskonałym daniem obiadowym jak i dodatkiem do kanapek. Podawany na ciepło lub na zimno, zawsze dobrze smakuje. Karkówka marynowana w miodzie to jedno z moich ulubionych mięs.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1-1,3 kg karkówki
    • 20 goździków
    • Marynata
    • 1,5 łyżki płynnego miodu (lipowy, wielokwiatowy)
    • 1 łyżka ostrej musztardy
    • 2 łyżki ostrego ketchupu
    • 2 ząbki czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1,5 łyżki oliwy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +12godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 13godz.30min. 

    1. Miód wymieszać z musztardą, ketchupem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, pieprzem i solą. Następnie dolewać oliwy cały czas mieszając. Marynata powinna być gęsta a składniki dobrze ze sobą połączone.
    2. Mięso umyć i naszpikować goździkami.
    3. Posmarować marynatą i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
    4. Po zamarynowaniu mięso piec przez około 80 minut w temperaturze 180 stopni C. W czasie pieczenia karkówkę skrapiać wodą co 15-20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis