Sałatka z łososia z orzechami włoskimi

    Sałatka z łososia z orzechami włoskimi

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo oryginalna, lekka i zdrowa sałatka z łososia z orzechami włoskimi, pomidorkami koktajlowymi i camembertem. To łatwa do przygotowania przekąska dobra tak naprawdę o każdej porze roku i dnia, na pewno też nada się się na imprezę/przyjęcie. Warto podać z chrupiącym, lekkim pszennym pieczywem.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 150 g dojrzałego camemberta
    • 150 g pomidorków koktajlowych
    • 150 g łososia wędzonego na zimno w plastrach
    • 50 g łuskanych orzechów włoskich
    • garść rukoli
    • garść kolorowych sałat
    • szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
    • 2-3 łyżki oleju z orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Camembert kroimy w równą kostkę o boku ok. 2 cm. Pomidorki kroimy wzdłużnie na połówki. Plastry łososia dzielimy na szerokie paski.
    2. Orzechy grubo kroimy. Rozgrzewamy na średnim ogniu suchą patelnię, wrzucamy na nią orzechy i prażymy przez kilka minut czasami mieszając. Gdy ściemnieją, zdejmujemy je z patelni, a po przestygnięciu lekko pocieramy palcami, aby odpadły luźne łupinki.
    3. Na spodzie półmiska układamy rukolę oraz sałatę. Następnie kładziemy plastry łososia przekładając je serem oraz pomidorkami (patrz zdjęcia). Na koniec równomiernie posypujemy całość prażonymi orzechami i odrobiną świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz oblewamy 2-3 łyżkami oleju z orzechów włoskich.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis