Egzotyczna sałatka z mango i awokado

    Egzotyczna sałatka z mango i awokado

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyjątkowo efektowna, a jednocześnie niezwykle uniwersalna sałatka z mango i/lub awokado - te dwa owoce można wykorzystać łącznie lub osobno. Sprawdza się świetnie zarówno samodzielnie, jak i w roli dodatku do wielu potraw z rozmaitych zakątków świata.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 średnia czerwona cebula (150 g)
    • 250 g pomidorków koktajlowych
    • pęczek liści kolendry
    • po jednym średniego rozmiaru średnio dojrzałym mango i awokado (ok. 350 g), albo 1 duże mango (ok. 500 g) lub 2 awokado
    • 250 g słodkiej kukurydzy konserwowej odsączonej z zalewy
    • 2 łyżki soku z limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Cebulę kroimy w dość drobną, kilkumilimetrową kostkę. Pomidorki dzielimy wzdłużnie na pół. Kolendrę grubo siekamy. Jeśli stosujemy mango, ostrożnie usuwamy z niego pestkę i kroimy w kostkę o boku 2-3 cm. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ i również kroimy na takich rozmiarów kostkę. Przygotowanie awokado zostawiamy na koniec, gdyż jego miąższ ma skłonność do ciemnienia pod wpływem powietrza.
    2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w odpowiednio dużej misie. Pozostawiamy w chłodzie na przynajmniej 30 minut, aby smaki dobrze się ze sobą zgrały. Możemy podawać od razu, ale sałatka może być zwykle z powodzeniem przechowywana w lodówce nawet przez 24 godziny.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis