Omlet z kurkami, rukolą i camembertem

    Omlet z kurkami, rukolą i camembertem

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosty i szybki w przygotowaniu, a zarazem efektowny omlet z kurkami, rukolą i camembertem. Wbrew pozorom nie jest sezonowy, gdyż można go przyrządzać przez cały rok z grzybów mrożonych i niekoniecznie tylko z kurek.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 100 g kurek (mogą być mrożone)
    • 1 ząbek czosnku
    • 60 g camemberta (najlepiej dojrzałego)
    • 3 duże (L) jajka
    • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
    • 1/3 łyżeczki soli
    • szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
    • 2-3 łyżki oliwy
    • 1 łyżka masła
    • garść rukoli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Kurki dokładnie płuczemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Większe grzyby kroimy na kawałki. Czosnek obieramy z łupinki kroimy na cienkie plasterki. Camembert kroimy w niezbyt dużą kostkę.
    2. Do misy wbijamy zawartość jajek, dodajemy 1 łyżkę jogurtu naturalnego oraz wsypujemy mniej więcej połowę soli i pieprzu. Ubijamy wszystko dokładnie trzepaczką, aby jajka się dobrze spieniły.
    3. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią kurki. Smażymy ok. 4 minuty, w połowie czasu zmniejszając ogień do średniego i dodając czosnek. Powinien się on lekko usmażyć, ale raczej nie zrumienić. Gotowe kurki z czosnkiem odstawiamy w ciepłe miejsce.
    4. Na patelni do omletów i naleśników na również dość silnym ogniu roztapiamy łyżkę masła. Kiedy zacznie wrzeć, przez krótką chwilę ubijamy jeszcze masę jajeczną trzepaczką i od razu wlewamy na patelnię. Po kilkudziesięciu sekundach zmniejszamy ogień do średniego. Omlet smażymy przez ok. 3 minuty, powinien stać się puszysty. Nadmiar płynnej masy w razie potrzeby przelewamy na krawędzie, powinna się cała ściąć. W międzyczasie plastikową łopatką dzielimy omlet na 2 równe części.
    5. Na połówkach układamy rukolę, a na niej kurki z czosnkiem i camembert – patrz zdjęcia. Omleta zawijamy i od razu podajemy, najlepiej z lekkim pszennym pieczywem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis