Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym

    Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Cannelloni to bardzo popularna odmiana makaronu służąca do nadziewania rozmaitym farszem. Ten przepis to jeden z klasyków - nadzienie przygotowujemy na bazie wołowiny, po czym zapiekamy całość pod sosem pomidorowym. Proste, efektowne i lubiane przez wielu.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 350 g mielonej wołowiny
    • 150 g marchewki lub dyni (bez pestek i skórki)
    • 1 nieduża cebula (120 g)
    • 2 ząbki czosnku
    • kilka łyżek oliwy
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (70 g)
    • 1 płaska łyżeczka soli
    • szczypta pieprzu
    • 1 łyżka masła
    • ok. 10 suchych rurek cannelloni
    • sos pomidorowy wg osobnego przepisu, z dodatkiem parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Mieloną wołowinę dodatkowo drobno siekamy nożem. Jeśli używamy marchewki, obieramy ją i ścieramy na tarce na średnich oczkach; dynię wystarczy pokroić w bardzo drobną kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę.
    2. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę lub dynię. Smażymy przez kilka minut często mieszając.
    3. Do warzyw dodajemy niewielkimi porcjami wołowinę dokładnie mieszając składniki i pilnując, aby mięso było dobrze rozdrobnione. W międzyczasie solimy (ok. 1 płaskiej łyżeczki) i dodajemy przecier pomidorowy oraz szczyptę pieprzu do smaku. Patelnię przestawiamy na mały ogień, przykrywamy i dusimy przez 10 minut czasami mieszając.
    4. W międzyczasie obgotowujemy cannelloni – nawet jeśli wg producenta nie jest to konieczne – przez ok. 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek oliwy, czasami mieszając, uważając jednak, by nie stało się zbyt miękkie.
    5. Przestudzone cannelloni wypełniamy starannie farszem i układamy w możliwie dobrze dopasowanej kształtem brytfance (naczyniu żaroodpornym), której dno i boki smarujemy łyżką masła.
    6. Zawartość brytfanki dokładnie przykrywamy przygotowanym zawczasu sosem pomidorowym. Samo naczynie przykrywamy folią aluminiową lub wieczkiem.
    7. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i zapiekamy pod przykryciem przez ok. 45 minut. Podajemy na ciepło.

    Rada

    Polecam mój przepis na sos pomidorowy - kliknij tu .

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis