Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

  • 4komentarze
  • 23polubienia
  • 1godz.15min.

Jest to bardzo łatwe i smaczne danie, które robię często latem jako dodatek do potraw z grilla.

Jana

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 2 średnie cukinie przecięte wzdłuż na ćwiartki i pokrojone w duże kawałki
  • 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone na duże kawałki
  • 1 średnia posiekana czerwona papryka bez nasion
  • 1 ząbek czosnku pokrojonego w plasterki
  • 55 g (1/2 szklanki) bułki tartej
  • 60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek
  • szczypta papryki do smaku
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

  1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
  2. Do średniej brytfanki włożyć cukinię, ziemniaki, paprykę, czosnek, bułkę tartą i wlać oliwę. Doprawić papryką, solą i pieprzem i dobrze wymieszać.
  3. Piec 1 godzinę w rozgrzanym piekarniku, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki staną się miękkie i lekko brązowe.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

Gucio
autor:
5

dlatego muszę jeszcze dzisiaj toprzygotować. - 14 sie 2013

megi888
autor:
1

pyszny obiadek - 18 maj 2014

blue.cocaine
autor:
1

Fajne. Łatwe, szybkie i smaczne :3 polecam - 03 mar 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie