Sos pomidorowy

    Sos pomidorowy

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Typowo włoski sos pomidorowy z ziołami, ewentualnie też parmezanem lub podobnym serem. Bardzo prosty do zrobienia, można go też łatwo modyfikować zależnie od potrzeb. Uniwersalna baza lub dodatek do wielu innych dań.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 mała lub 1/2 dużej cebuli
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oliwy
    • 400 g krojonych pomidorów z puszki
    • 1 płaska łyżeczka tymianku
    • 1 płaska łyżeczka bazylii
    • 1 płaska łyżeczka oregano
    • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
    • szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego
    • 1 płaska łyżeczka soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Na średnim ogniu rozgrzewamy w rondlu (najlepiej z nieprzywierająca powłoką) 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy przez 2-3 minuty do zeszklenia.
    2. Dolewamy pomidory, dodajemy zioła, paprykę, sól i pieprz (ostrożnie, nawet niewielka ilość pieprzu uczyni sos pikantnym). Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
    3. Na małym ogniu, powoli pod przykryciem dusimy przez ok. 25 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec możemy go jeszcze w miarę potrzeb i upodobań dosolić lub dodać więcej pikantnych przypraw, ewentualnie częściowo lub całkowicie zblendować – jeśli oczekujemy, że ma być gładką i jednolitą masą.

    Rada

    Jeśli pasuje to do docelowej potrawy, możemy na końcu sos zagęścić parmezanem lub podobnym do niego tartym serem.

    Zobacz ten przepis na moim blogu

    Kulinarna Pokusa

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis