Buraki w miodzie z tymiankiem

    Buraki w miodzie z tymiankiem

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Na obiad kurczak i ziemniaki, co można wymyślić innego, ciekawego, a jednak na tyle bezpiecznego, żeby smakowało wszystkim? Buraki w lodówce widocznie czekały na niedzielny barszcz, nie mogłam im pozwolić na takie lenistwo.

    MathildeKlimasz Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 buraki
    • tymianek (najlepiej świeży)
    • masło (ok.1/4 kostki)
    • miód (u mnie lipowy- 2-3 łyżki)
    • sok z jednej cytryny
    • sól, pieprz
    • uprażone pestki dynii (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Ugotować buraki. Buraki gotujemy w skórce, do wody dodałam sól i tymianek (tak ze 2 łyżeczki).
    2. Gdy buraki są już miękkie-wyciągnąć z wody, przestudzić i obrać ze skórki. Najlepiej po wyciągnięciu z gorącej wody wrzucić je na minutę do wody zimnej - skórka powinna wtedy łatwo odchodzić. Pokroić w kostkę.
    3. Na patelni roztopić ok. 1/4 kostki masła i dodać 2-3 łyżki miodu i mieszać.
    4. Dodać 2 szczyty tymianku, sok z cytryny i buraki.
    5. Mieszać, aż glazura obklei buraki i smaki odpowiednio się zmieszają.
    6. Doprawić solą i pieprzem.
    7. Wyłożyć na półmisek i nie żałować sobie do obiadu.
    8. Jeżeli masz pestki dyni lub jakieś orzechy- śmiało posyp nimi buraczki (prażąc je wcześniej na patelni bez tłuszczu lub nie) :-)

    Rada

    Zamiast soku z cytryny można użyć kwasku cytrynowego. Buraczki można też przyrządzić z taką glazurą w piekarniku, powinny być wtedy bardziej chrupiące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis