Rumowe śliwki w czekoladzie

    Rumowe śliwki w czekoladzie

    1polubienie
    10godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Zawsze kupowałam mężowi śliwki w czekoladzie jako słodki dodatek do prezentu. W końcu spróbowałam zrobić sama to cudo i też zostałam ich fanką ;)

    Gagatek Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1 paczka suszonych śliwek (200 g)
    • 100 g rumu
    • czekolada mleczna (Milka)
    • 2 łyżki mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 10godz.20min. 

    1. Śliwki zalewam rumem i odstawiam pod przykryciem na noc.
    2. Następnego dnia roztapiam czekoladę w miseczce do fondue, można też w kąpieli wodnej. Mieszam od czasu do czasu i dodaję stopniowo dwie łyżki mleka.
    3. Śliwki odsączam na sitku. Pozostały rum można wykorzystać jako dodatek do herbaty.
    4. Do roztopionej czekolady wkładam delikatnie wszystkie śliwki, po chwili odwracam je patyczkiem do szaszłyka tak aby były oblane czekoladą ze wszystkich stron.
    5. Układam delikatnie na blaszce wszystkie śliwki tak żeby się ze sobą nie stykały i odkładam w chłodne miejsce (na około 2 godziny) do zastygnięcia.
    6. Na koniec śliwki można podzielić na porcje i zapakować w rożki z celofanu, obwiązać wstążką.
    7. Smacznego :)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis