Sałatka a la Cezar

    Sałatka a la Cezar

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Sałatka wygląda apetycznie i nadaje się do podania jako dodatek do obiadu. Pełna witamin, z aromatycznymi grzankami, odświeża klasycznego Cezara, a dodatkowo jest bezmięsna, wiec może świetnie współgrać z mięsnym posiłkiem.

    MathildeKlimasz Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • sałata (rodzaj sałaty wg uznania, ja akurat miałam w lodowce tę najzwyklejszą)
    • roszponka (do sałatki użyłam jej o połowę mniej niż sałaty)
    • ok. 6-8 czarnych oliwek
    • 6 małych ogóreczkow konserwowych (u mnie firmy "Smak")
    • 5 małych ząbków czosnku koserwowego, które wyciągnęłam z wyżej wymienionych ogoreczkow
    • 2 średnie kromki ciemnego chleba (na grzanki)
    • oliwa/olej
    • papryka słodka / papryka ostra (wedle uznania - do posypania kromek)
    • 3 plastry (ok. 45 g) sera ryki, pokrojonego w kostkę
    • bazylia (do posypania kromek)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Sałatę rozdzieram na małe kawałki, roszponkę obmywam i razem kładę do miski.
    2. Kroję oliwki na 4 części, ogóreczki i czosnek w małą kostkę i wrzucam do miski.
    3. Obie kromki skrapiam oliwą, obsypuję papryką ostrą i bazylią, i obsmażam, aż się zarumienią. (Ja akurat skropiłam kromki olejem Kujawskim z papryką ostrą, pomidorami i bazylią, i wyszły mi pikantne.)
    4. Kroję kromki w kostkę, dorzucam do sałatki i mieszam.
    5. Sałatka jest gotowa do podania. Można ją posypać serem (może być parmezan) i dodać ulubiony sos. Smacznego!

    Rada

    Do tego można zrobić własny ulubiony sos, bądź użyć sosu Cezar z torebki - miesza się go z majonezem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis